All posts by Anouschka

Pech onderweg

Ik heb net een nieuwe auto en ik ben serieus verliefd. Ik blijf maar uit het raam kijken om te zien of ie er nog wel staat. En gewoon om even te kwijlen, want hij is gewoon perfect. Hij rijdt heerlijk en als je dan zo lekker onderuit zit in de met stoelverwarming leren beklede stoel… Zonnebrilletje op, dak open en gaan! Genieten!

“Wat gooi je erin?” zei mijn coach laatst. “Gewoon benzine”, antwoordde ik. “En wat als je er Diesel ingooit?” ging hij verder. “Eh… dan haal ik mijn volgende bestemming niet!” zei ik en dacht aan alle mooie tripjes die ik graag maak. Groningen, Breda, Amsterdam, zelfs Heerlen! “Zo is het ook met je lichaam”, legde mijn coach uit. “Je moet er de juiste voedingsstoffen ingooien, anders haal je het helemaal niet tot Groningen hoor!”

Nu twee weken later denk ik hier nog steeds over na. Het is zo waar. En ook op sportgebied en bij mijn lichamelijke doelen wil ik het zéker tot Groningen schoppen. Bij wijze van spreken. Ik neem geen genoegen met Amersfoort hoor. Waarom zou ik mijn auto zo liefdevol verzorgen en geven wat het nodig heeft en mijn eigen lichaam niet!

Volgens mij schijnt de zon! Ik ga een rondje rijden!

12985338_1215847198427179_1853024027171587128_n

Naar de markt

13062869_1544116002563806_3574487494743551021_o 13062874_1544114075897332_3771111074213863860_o

Vanmorgen was ik in alle vroegte op de markt in Veenendaal! Ik bracht een bezoek aan Peter Aarsman en zijn mega groente en fruit kraam! Wat was dat leuk zeg! Enorme bergen met verse producten, voor leuke prijsjes en allemaal vrolijke mensen die vroeg hun bed uit waren gekomen om de mooiste appels en andijvie in te kunnen slaan. “Versie spinazie 1 euro!” riep één van de marktverkopers meerdere malen enthousiast. Vanavond eet ik verse asperges. Van de markt. Ik heb er nu al zin in om ze te bereiden en heerlijk op te eten.

Breng ook eens een bezoekje aan een markt in de buurt! Daar wordt een gezonde lifestyle nog leuker van!

Ik ga beginnen aan een magazine over Peter’s groente & fruit. Na vanmorgen heb ik al een hoop inspiratie. Wordt vervolgd!

https://www.facebook.com/peteraarsmangroenteenfruit/?fref=ts

Help! Ik heb stress!

12957643_1541149379527135_5443123342624637987_o

Voeding, sporten, water drinken, goede koolhydraten kiezen, suikers vermijden, blogs lezen… Wat we allemaal niet doen voor een healthy lifestyle. Het belangrijkste punt om aan te pakken is echter: stress!

Denk je eens in dat je vrienden bent met je lichaam. Beste vrienden. Voor je beste vriend wil je altijd het beste, toch? Stel je voor dat je beste vriend tegen je zegt: “wat je nu doet voelt niet fijn, oh en wat je zojuist aan me gaf, bezorgt me zoveel stress!” Zou je je niet rot voelen en proberen het goed te maken? De laatste jaren ga ik op deze manier om met mijn lichaam. Wanneer je je ‘beste vriend’ constant stress bezorgd, kan het er ook niet optimaal zijn voor jou.

Ons lichaam ervaart best snel stress. Een paar voorbeelden:

• De welbekende stress: je bent te laat en moet haasten. Dat voelt niet fijn, je gaat een beetje zweten en krijgt misschien wat hoofdpijn.
• Weinig slaap. Je lichaam kan niet goed herstellen.
• Een superdrukke dag, waarin je overal heenvliegt. Pff, even uitblazen.
• Roken. Je lichaam ervaart stress, ook al voel je je tijdens het roken heel relaxt.
• Suiker. Als je lichaam suiker binnenkrijgt, geef je ‘m stress. Het verwerken hiervan vindt ie niet fijn!
• Cafeïne. Koffie is niet altijd ‘verkeerd’, maar als je stress hebt, doet koffie er letterlijk nog een schepje bovenop.
• Sporten. Als je écht goed aan het trainen bent, verstoor je je lichaam. Dit is goede stress, want hier wordt je lichaam wel beter van uiteindelijk. Onthoud echter dat het ook stress is.
• Sociale contacten waarin je ook stress kan ervaren. Je leeft emotioneel mee met een familielid, je ervaart druk van je baas op je werk, je hebt liefdesverdriet etc.

Stress is over het algemeen niet leuk. Maar een leven zonder stress bestaat eigenlijk ook niet. Wat doen we er dus aan? De oplossing is het zoeken naar de juiste BALANS!

Tips:
1. Na een intensieve sporttraining kun je beter even lekker op de bank of achter je laptop gaan zitten en niet meteen alle weekboodschappen, een telefoontje naar die verdrietige vriendin en een feedbackgesprek voor je werk inplannen. It’s too much.
2. Laatst had ik een presentatie op mijn werk In de avond. De hele dag had ik spanningsbuikpijn. Ik besloot geen koffie, sigaretten en suikers te nemen (dit doe ik al bijna niet, maar nu dus helemaal niet). Op deze manier bleef alleen de spanning voor de presentatie in mijn lichaam en hoefde mijn ‘beste vriend’ niet ook nog eens al die andere stress op te vangen. Guess what, de presentatie ging super.
3. Stel je gaat op vliegvakantie en je hebt wat ‘reis stress’. Je moet op het vliegveld lang wachten en uit verveling eet je wat koekjes en snoepjes. In het vliegtuig krijg je nog een chocoladereep aangeboden en eenmaal op de vakantiebestemming in het hotel ga je los bij het toetjesbuffet. Heerlijk, maar je lichaam moet al zo wennen aan de nieuwe situatie en de vakantiestress. Grote kans dat je je ’s avonds helemaal niet lekker voelt. Niet zo slim dus.

Wat helemaal naar is: stress zorgt voor vetopslag op je… buik!  :( Als je dan ook nog eens suiker eet, slaat je lichaam dit al helemaal daar op. Niet wat je wil..

Ik hoop dat ik met mijn persoonlijke tips wat inspiratie bij je heb opgedaan. En dat je beste vrienden mag zijn met je lichaam, want je lichaam doet zoveel goeds voor je, ook al heb je dat vaak niet eens door!

Personal Training

Vandaag mijn eerste officiële les Personal Training gehad! Ik was best een beetje zenuwachtig. De les voor mij liep iets uit en toen zag ik al hoe een best gespierde man helemaal stuk ging. Dat beloofde veel goeds! Mijn les was gericht op benen en billen. Auw! Ik heb nieuwe oefeningen gedaan, waar ik half bij op de kop hing, maar ook bijvoorbeeld de bekende walking lunges.

13000235_1540385199603553_36230637022286370_n

Of ik de oefening nou al wel of niet kende, het was allemaal nieuw. Ik leerde namelijk een nieuwe manier van trainen. Of eigenlijk: ik leerde écht trainen. Vergeet de setjes van 3×10 of 4×8 maar. Het gaat erom dat je doorgaat tot je niet meer kunt. En dan doe je er nog 3 en word je letterlijk door je trainer opgevangen. Dat was wel even anders dan ik gewend ben!

Vooral het gevoel in m’n benen was raar: een hete gloed die door je benen stroomt. Soms van onder naar boven, soms alleen aan de binnenkant. Heel bizar en nee, niet fijn! Maar met fijn bereik je niks. Ik moest mezelf tijdens de training steeds voorhouden dat dit écht is wat ik wil. Dat het de pijn waard is. Anders lukte het me helemaal niet. Je hoofd kan je lichaam goed in de weg zitten zeg! Maar ook helpen, als je de knop omzet.

Eenmaal buiten kon ik de koppeling van m’n mooie nieuwe auto bijna niet meer induwen, haha! Maar ik voelde me zo voldaan en gelukkig! Dit was echt superleuk! Ook al deed het zo pijn! Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar geluk heeft blijkbaar echt iets te maken met uit je comfort zone gaan en jezelf overwinnen.

Zoete aardappel

12931083_1537502909891782_1957878513251788314_n

Of ook wel: bataat. Wat een geniale groente. Het heet aardappel, maar het is eigenlijk een wortel. Een groente dus! Ik gebruik het als basis voor megaveel topgerechten. Hoog tijd om wat tips te delen.

Hoe bereid ik ‘m? Ik doe de aardappel een uur op 180 graden in een heteluchtoven. Dan issie zo zacht dat je er van alles tussen kan doen als je ‘m opensnijdt:

* Huttenkase, zalm en courgette (mijn persoonlijke favo vulling!)
* Aubergine, tomaat en mozzarella (soort Griekse Mousaka krijg je dan)
* Sla en zelfgemaakte tonijnsalade
* Feta, runderreepjes en paprika
* Je kunt eigenlijk alles verzinnen wat je lekker vindt…

Ook kun je de zachte aardappel stampen en stamppot maken met bijvoorbeeld:

* Boerenkool, vegetarische spekjes (ik ben anti varkensvlees, vandaar), geitenkaas en paprika
* Andijvie, runderrookworst, paprika
* Hutspot
* Enzovoort

Veel plezier met de zoete bataat en eet smakelijk!

Nieuwe blog erbij via Sugarchallenge.nl

Ik heb een nieuwe blog! Over gezonde voeding voor kinderen! Bij niemand minder dan Carola van Bemmelen van Sugarchallenge blog ik iedere week over mijn uitdaging om de kinderen op kinderdagverblijf De Wiebelwagen zo gezond mogelijke voeding te geven! Like/ volg Sugarchallenge, ook voor heel veel andere leuke tips en informatie!

EEN SUIKERVRIJE KINDEROPVANG
Welke ouder wil dat niet voor zijn kind, een fijne plek waar het gezonde en suikervrije voeding krijgt. De Wiebelwagen in Amersfoort gaat als eerste in Nederland (!) de uitdaging aan om haar kinderdagverblijven om te toveren naar een suikervrije oase. Medewerkster Anouschka van der Schee blogt hierover vanaf vandaag op onze site. Lees je mee?

Jarige juf

Mijn verjaardagstraktatie voor de kindjes op het kinderdagverblijf moet leuk én gezond zijn! Daarom trakteerde ik deze pluutjes! Ik heb er kwark en vruchtjes in gedaan. Nachtje in de vriezer en blije kids!

12936684_1534324370209636_6641103594373716485_n

Eten en emoties

10153897_1528598577448882_4646067915026182152_n

Een lange vermoeiende werkweek, slechte nachten, een overvolle keuken, een niet- opgeruimde kledingkast omdat ik nog niet weet wat ik aan moet dit weekend (dus álles ligt op de grond en door elkaar, geloof me, dat wil je niet zien) en een to do list waar je u tegen zegt, ook al begint het weekend juist net! Na 2,5 jaar gezond eten en bijna suikervrij leven, zijn dit toch de momenten. Dan wil ik gewoon op de bank gaan liggen, alles laten wat het is en veel eten. Aan het begin van mijn journey door voedselland deed ik dit ook gewoon. En ik had geen idee wat ik ertegen moest doen. Herkenbaar?

Ik heb er diep over nagedacht en er van alles over gelezen. Het grijpen naar eten om je emoties even stil te leggen, komt heel vaak voor. Het is één van de lastigste dingen die er is! Maar waarom? Ik ben op onderzoek gegaan en eindelijk snap ik mezelf. Als ik mijn emoties niet onder controle kan houden, dan wil ik dat ze weggaan. En dat lukt even tijdelijk met eten. Helaas, pindakaas (hmm hou op over pindakaas, die pak ik als eerste in zwakte!) maar de emoties verdwijnen niet met eten. Ze komen altijd terug.
Als ik mijn emoties niet onder controle heb, wil ik eten. Maar waarom heb ik mijn emoties niet onder controle? Dat is vaak als ik teveel moet van mezelf. En van mijn werk en van anderen (of ik denk dat ik dingen moet van anderen, ‘nee’ zeggen mag natuurlijk altijd, ook al is dat lastig soms).

In plaats van de calorieën er keihard afsporten, of mezelf tegenhouden te eten en chagrijnig te zijn, helpt het veel beter mijn emoties tot op de bodem te voelen. In plaats van ze weg te stoppen, mogen ze juist helemaal naar boven komen. Dan voel ik me maar een keer rot, verdrietig, nutteloos of waardeloos. Een goede planning maken en vooral ook veel dingen doen die energie geven helpt ook. Probeer het ook eens!

Volgende keer weer een leuk recept of tip in plaats van een serieuze overdenking! Deze week voelde ik me even zo en omdat die gevoelens er dus blijkbaar mogen zijn, mogen ze ook in mijn blog! Fijn weekend en geniet tot the max! (ontspanning verlaagt buikvet, soooo…)

Krak!

12718058_1525131404462266_8515975008838287997_n

Een goed voornemen voor 2016 van mij is meer relaxen! Dat lukt nog niet echt.. Maar eens in de maand een halfuurtje wel. Dan boek ik namelijk een sportmassage bij de fysio. Ik ben net geweest en m’n rug, schouders en nek zijn weer lekker los! Door een massage daalt je cortisol, dus je stress daalt ook. Op ‘t laatst hoorden we nog een keer of vier: “krak” in m’n rug. Missie geslaagd!

Mijn eigen mineraalwater

Deze waterfilterkan van Brita is echt superfijn. Ik heb ‘m sinds een paar dagen nu. Waarom zou je water filteren? Helaas zit er zelfs in ons water in Nederland rotzooi in. Gefilterd water zorgt voor een veel lekkerdere, vollere smaak en de mineralen die erin zitten worden beter door je lichaam opgenomen. Ook kan je van normaal water uiteindelijk juist dorst krijgen, maar van gefilterd water niet. Voeg een paar korrels keltisch zeezout toe, zodat je nog meer mineralen binnen krijgt. Filteren en zeezout samen blijkt de gezondste combi! Ik vind het ook een fijn hulpje, zodat ik elke dag genoeg drink. De kan moet gewoon leeg.
Www.brita.nl en ook te koop bij bol.com en De Tuinen en andere natuurwinkels. Ongeveer 15 euro. Filter moet na een maand vervangen.

12524120_1524518181190255_3586073130211392066_n 12804675_1524518174523589_5044017277813869665_n