De beste manier om lijnzaad te gebruiken

Helemaal hip en happening: lijnzaad. Tegenwoordig kom ik het overal tegen: in de supermarkten, bij de groenteboer en in van die leuke biologische winkeltjes. Ongeveer een halfjaar lang deed ik een eetlepel door mijn havermoutpap of yoghurt. Ook kan het door salades en ook door gerechten die in de oven moeten. Eigenlijk kun je lijnzaad overal doorheen doen!

Waarom is lijnzaad zo goed? Lijnzaad is onder andere goed voor je spijsvertering. Daarnaast bevat het Omega3 vetzuren. Ook zitten er veel vezels in en magnesium.

Mijn voedingscoach vertelde me echter dat je lijnzaad wel op een speciale manier moet gebruiken. Lijnzaad kan heel goed zijn voor je lichaam, maar als je de zaadjes gewoon heel opeet, doen ze eigenlijk niet veel. Lijnzaad gaat pas goed werken als het gebroken is. Je kunt ‘gebroken lijnzaad’ in de winkel kopen, maar je weet dan niet hoelang het al in het zakje zit. De juiste stoffen zijn waarschijnlijk al verloren gegaan voordat jij het gaat eten.

Hoe gebruik je lijnzaad dan het beste? Koop ‘heel lijnzaad’ en stamp het fijn in een vijzel. Eet het daarna zo snel mogelijk op. Op deze manier blijven de goede stoffen behouden en werkt het ook meteen in je lichaam.

Ik vond dit een erg leuke tip! Natuurlijk kocht ik meteen een zakje met ‘heel lijnzaad’. Nu nog een vijzel. Ik kon serieus nergens zo’n ding vinden. Op internet zocht ik per ongelijk op ‘vijnsel’, en toen kreeg ik natuurlijk ook geen resultaat. Ik vroeg het bij een biologisch winkeltje hier in het dorp. “Je bedoelt een vijzel!” zei de vrouw. “Ohhh! Ja, dat ja!” zei ik. Ze raadde me aan naar een toko te gaan, maar ik ben eerst gaan googelen. Blijkt bol.com 4 pagina’s aan vijzels te verkopen! Ik heb meteen een leuke besteld en als het goed is, komt mijn vijzel volgende week binnen. Dan kan ik lekker gaan stampen!

De beste manier om lijnzaad te gebruiken