Eten en emoties

10153897_1528598577448882_4646067915026182152_n

Een lange vermoeiende werkweek, slechte nachten, een overvolle keuken, een niet- opgeruimde kledingkast omdat ik nog niet weet wat ik aan moet dit weekend (dus álles ligt op de grond en door elkaar, geloof me, dat wil je niet zien) en een to do list waar je u tegen zegt, ook al begint het weekend juist net! Na 2,5 jaar gezond eten en bijna suikervrij leven, zijn dit toch de momenten. Dan wil ik gewoon op de bank gaan liggen, alles laten wat het is en veel eten. Aan het begin van mijn journey door voedselland deed ik dit ook gewoon. En ik had geen idee wat ik ertegen moest doen. Herkenbaar?

Ik heb er diep over nagedacht en er van alles over gelezen. Het grijpen naar eten om je emoties even stil te leggen, komt heel vaak voor. Het is één van de lastigste dingen die er is! Maar waarom? Ik ben op onderzoek gegaan en eindelijk snap ik mezelf. Als ik mijn emoties niet onder controle kan houden, dan wil ik dat ze weggaan. En dat lukt even tijdelijk met eten. Helaas, pindakaas (hmm hou op over pindakaas, die pak ik als eerste in zwakte!) maar de emoties verdwijnen niet met eten. Ze komen altijd terug.
Als ik mijn emoties niet onder controle heb, wil ik eten. Maar waarom heb ik mijn emoties niet onder controle? Dat is vaak als ik teveel moet van mezelf. En van mijn werk en van anderen (of ik denk dat ik dingen moet van anderen, ‘nee’ zeggen mag natuurlijk altijd, ook al is dat lastig soms).

In plaats van de calorieën er keihard afsporten, of mezelf tegenhouden te eten en chagrijnig te zijn, helpt het veel beter mijn emoties tot op de bodem te voelen. In plaats van ze weg te stoppen, mogen ze juist helemaal naar boven komen. Dan voel ik me maar een keer rot, verdrietig, nutteloos of waardeloos. Een goede planning maken en vooral ook veel dingen doen die energie geven helpt ook. Probeer het ook eens!

Volgende keer weer een leuk recept of tip in plaats van een serieuze overdenking! Deze week voelde ik me even zo en omdat die gevoelens er dus blijkbaar mogen zijn, mogen ze ook in mijn blog! Fijn weekend en geniet tot the max! (ontspanning verlaagt buikvet, soooo…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>